Over ons

Hoe het begon

Boom & Bezem is geboren uit een persoonlijke passie van mijn vrouw en mij. Wij koesteren al jaren een liefde voor ambachtelijke producten en de wereld van ambachten. Omdat het woord "ambachtelijk" op producten niet wettelijk is beschermd, is het soms moeilijk om te achterhalen of iets ook werkelijk op ambachtelijke wijze is geproduceerd. Omdat wij dit wel zeker wilden weten hebben wij besloten om zelf ambachtelijke makers te gaan bezoeken en hen te leren kennen.

Wat ons opviel is dat er in en rond Nederland zo veel prachtige ambachtelijke producten worden vervaardigd, maar dat deze producten in de winkels moeilijk te vinden zijn. Dit heeft ons geïnspireerd om een distributeur te worden die zich uitsluitend richt op ambachtelijke producten die in Europa zijn gemaakt. Zo kunnen we de ambachtelijke producent helpen om de winkel te vinden en de winkel helpen om authentieke ambachtelijke producten te vinden. Samenwerken met inspirerende mensen en werken met hoogwaardige producten met een authentiek verhaal is voor ons het mooiste dat er is.

Een passie die we graag met u delen.


Wat is ambachtelijk?

Het woord "ambachtelijk" is niet wettelijk beschermd. Op ieder product mag het woord "ambachtelijk" staan. Daarom is het van belang zelf goed te bepalen wat je onder dit begrip verstaat en te achterhalen of producten dan ook werkelijk daaraan voldoen. Wij hanteren zelf een duidelijke definitie waar al onze producten aan voldoen. Zo weet u altijd wat u in huis haalt.

Handwerk

Allereerst gaat ambacht om mensen. Ambachtelijke producten zijn gebouwd en afgewerkt met veel toedoen van mensenhanden. De ambachtelijke maker past hier zijn kunde en ervaring toe om tot een mooi eindproduct te komen. Mensenhanden zijn geen machines. Bij de afwerking van een product wordt gekeken naar kloppende verhoudingen en het goed laten aansluiten van onderdelen. Omdat producten met de hand worden vormgegeven kunnen individuele exemplaren kleine beetjes van elkaar verschillen. Dat is een typisch kenmerk van een ambachtelijk product en geeft het product zijn verfijnde afwerking, karakter en authenticiteit.

Kwaliteit boven kwantiteit

Een ander belangrijk kenmerk van ambachtelijkheid is de schaal van productie. Ambachtelijke productie is arbeid- en tijdintensief en vergt veel kunde van de makers. Omdat de ambachtelijke maker kwaliteit op nummer één heeft staan zal de ambachtelijke werkplaats niet snel groeien. Sommige ambachtsmensen werken alleen, maar bij veel ambachtelijke ateliers zijn meerdere mensen in dienst die tezamen producten vervaardigen. Dit verbetert de continuïteit van de productie, echter zij zullen nooit het schaalvoordeel boeken zoals een industriële fabriek dat kan. Dit zorgt voor een relatief beperkte productie maar resulteert in een exclusief, hoogwaardig product.

Tastbaar

Een derde eigenschap van ambachtelijke productie is het lokale en tastbare karakter. Ambachtelijke productie is een menselijk proces. Dat maakt het zeer tastbaar en transparant. Hiervoor is wel van belang dat het lijntje tussen de maker en de verkoper kort is. Omdat wij al onze producten direct afnemen bij de ambachtelijke producent kunnen wij deze transparantie bieden en kunt u via Boom & Bezem nauw in contact staan met de oorsprong van uw producten.

Nieuwsgierig naar wat wij te bieden hebben? Neem een kijkje bij onze producten.


 

Boom & Bezem B.V.  |  KVK: 88946452  |  BTW-ID: NL864832357B01

 Vind ons op social media: